Aşılması Gereken Sarp Bir Dağ: Doktora Yeterlilik Sürecinin Öğrencilerin Gözüyle Değerlendirilmesi


Özet Görüntüleme: 812 / PDF İndirme: 563 / PDF İndirme: 961

Yazarlar

  • Ramazan Erdem Süleyman Demirel Üniversitesi
  • Dilruba İzgüden Süleyman Demirel Üniversitesi
  • Sümeyye Güngör Süleyman Demirel Üniversitesi
  • Rabia Fettahoğlu Kafkas Üniversitesi Susuz Meslek Yüksekokulu
  • Ayşe Gülen Ertümer
  • Zeynep Kuh Trakya Üniversitesi
  • Elif Özer Süleyman Demirel Üniversitesi
  • Begüm Ceylan İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu
  • Hilal Demirhan Hitit Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Fatma Üzümcü Akdeniz Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
  • Ebru Yıldız Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi

DOI:

https://doi.org/10.14689/enad.32.749

Anahtar Kelimeler:

Lisansüstü Eğitim, Doktora Eğitimi, Yeterlilik Sınavı, Yeterlilik Süreci, Nitel Araştırma.

Özet

Türkiye’de lisansüstü eğitim seviyesindeki öğrencilerin doktora ders dönemlerini bitirdikten sonra tez aşamasına geçebilmeleri ve eğitimlerini tamamlayabilmeleri için “doktora yeterlik sınavı”na girmeleri gerekmektedir. Uzun, zorlu ve stresli bir süreç olarak kendini gösteren “yeterlik süreci” doktora öğrencilerinin yaşamlarında adeta “aşılması gereken sarp bir dağ” gibi görünmektedir. Bu araştırmanın amacı doktora yeterlik sürecinin öğrenciler gözüyle ele alınması ve sonuçlarının tespit edilmesidir. Nitel araştırma yöntemlerinden yorumlayıcı fenomenolojik desenin kullanıldığı araştırmada; amaçlı örnekleme yöntemlerinden olan ölçüt örnekleme yöntemiyle 9 katılımcı ile görüşmeler yapılmış ve 55 sayfa veri elde edilerek, veriler tematik analize tabi tutulmuştur. Yeterlik sınavı bir bütün halinde değerlendirildiğinde olumlu ve olumsuz bazı sonuçlara sahip olduğu belirlenmiştir. Bütün bu sürecin sonunda yeterlik sınavı kişilerde “zorlayıcı bir süreç”, “öğrenme ve gelişim süreci”, “büyük sınav”, “yetersizliğin anlaşılması” ve “tarifsiz bir süreç” şeklinde anlam kazanmıştır. Araştırmadan elde edilen bilgiler ileriki dönemlerde sınava girecek olan öğrenciler için bir rehber niteliği taşımaktadır. Ek olarak araştırma sonuçlarına dayanılarak, öğrencilere ve sınava ilişkin öneriler araştırma kapsamında sunulmuştur.

Referanslar

Academic Positions: Doing a PhD in Europe vs. the US, (2020). https://academicpositions.com/career-advice/phd-in-europe-or-the-us adresinden ulaşılmıştır.
Barnett, J. V., Harris, R. A. and Mulvany, M. J. (2017). “A Comparison of Best Practices for Doctoral Training in Europe and North America”, FEBS Open Bio,1-9.
Boyatzis, R.E. (1998). “Transforming Qualitative İnformation: Thematic Analysis and Code Development”, Sage.
Burakgazi, G. S., & Yildirim, A. (2017). “Journey into Doctoral Candidacy: A Grounded Theory Study of Doctoral Qualification Exam Process”, Croatian Journal of Education: Hrvatski časopis za odgoj i obrazovanje, 19(1), 63-92.
Böke, K. (2017). “Örnekleme”, içinde K. Böke (Ed.), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri”, 5. Baskı, İstanbul: Alfa Yayınları.
Colville, G. and Cream, P., (2009), “Post-traumatic Growth in Parents After A Child’s Admission to Intensive Care: Maybe Nietzsche Was Right?”, Intensive Care Med, 35: 919-23.
Creswell, J. W. (2017). “Araştırma Deseni, Nitel, Nicel ve Karma Yöntem Yaklaşımları”, (Çev. S. B. Demir), 3. Baskı, Ankara: Eğiten Kitap.
Creswell, J. W. (2018). “Nitel Araştırma Yöntemleri-Beş Yaklaşıma Göre Nitel Araştırma ve Araştırma Deseni”, (Çev. M. Bütün ve S. B. Demir), 4. Baskı, Ankara: Siyasal Kitabevi.
Demir, O. Ö. (2017). “Nitel Araştırma Yöntemleri”, içinde K. Böke (Ed.), “Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri”, 5. Baskı, İstanbul: Alfa Yayınları.
Eggins, H. (2008). “Trends And İssues in Postgraduate Education: A Global Review. Trends and Issues in “Postgraduate Education: Challenges for Research International Experts Workshop”, 5-7 March. Dublin City University, Dublin, Ireland.
European Comission, (2018). Netherlands: Third cycle (PhD) programmes, 2021. https://eacea.ec.europa.eu/national-policies/eurydice/content/third-cyclephdprogrammes53en adresinden ulaşılmıştır.
Güçlü, N. ve Yılmaz G. (2019). “Türkiye ve Bazı Avrupa Ülkelerinin Doktora Programlarının Değerlendirilmesi”, Çağdaş Yönetim Bilimleri Dergisi, 6 (1), 71-89.
Köksalan, B., İlter, İ. ve Görmez, E. (2010). “Sınıf Öğretmeni Adaylarının Sosyo-Kültürel Özellikleri ve Lisansüstü Eğitim İsteklilikleri Üzerine Bir Çalışma” (Fırat, Erzincan ve İnönü Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Örneği), Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 11 (3), 277-299.
Lacey, K., Zaharia, M. D., Griffiths, J., Ravindran, A. V., Merali, Z., & Anisman, H. (2000). “A Prospective Study Of Neuroendocrine And Immune Alterations Associated With The Stress of An Oral Academic Examination Among Graduate Students”, Psychoneuroendocrinology, 25(4), 339-356.
League of European Research Universities (LERU),. (2016). “Maintaining A Quality Culture in Doctoral Education At Research-İntensive Universities”, 2021, https://www.leru.org/publications/maintaining-a-quality-culture-in-doctoral-education atresearch-intensive-universities adresinden ulaşılmıştır.
Limon, İ. ve Durnalı, M. (2018). “Doktora Öğrencilerinin Doktora Eğitimi ve Öğretim Üyelerine Yönelik Metaforik Algıları”. Sakarya University Journal of Education, 8(1), 26-40.
Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği (2021). Resmi Gazete (Sayı: 29690). http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/04/20160420-16.html adresinden ulaşılmıştır.
Rosovsky, H. (1992). “Üniversite: Bir Dekan Anlatıyor”, Ankara: TÜBİTAK.
Saracaloğlu, A. S. (2008). “Lisansüstü Öğrencilerin Akademik Güdülenme Düzeyleri, Araştırma Kaygıları ve Tutumları ile Araştırma Yeterlikleri Arasındaki İlişki”, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 5 (2), 179-208.
Sart, G. (2017a). “Fenomenoloji ve Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz”, içinde F. N. Seggie ve Y. Bayyurt, “Nitel Araştırma: Yöntem, Teknik, Analiz ve Yaklaşımları”, Ankara: Anı Yayıncılık.
Sart, G. (2017b). “Gözlem”, içinde F. N. Seggie ve Y. Bayyurt, Nitel Araştırma: Yöntem, Teknik, Analiz ve Yaklaşımları, Ankara: Anı Yayıncılık.
Şekerler, A. S. (2017). “Derinlemesine Görüşme”, içinde F. N. Seggie ve Y. Bayyurt, “Nitel Araştırma: Yöntem, Teknik, Analiz ve Yaklaşımları”, Ankara: Anı Yayıncılık.
Tedeschi, R. G. and Calhoun, L. G. (2004). “A Clinical Approach to Posttraumatic Growth”, in P. A. Linley, and S. Joseph (Ed.), “Positive Psychology in Practice”, USA: John Wiley & Sons, Inc, (pp. 405-419).
Turhan, M., ve Yaraş, Z. (2013). “Lisansüstü Programların Öğretmen, Yönetici ve Denetmenlerin Mesleki Gelişimine Katkısı”, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 43 (43), 200 218.
Yükseköğretim Kanunu (2547 YÖK). (1981, 6 Kasım). Resmi Gazete (Sayı: 17506), 2021, https://resmigazete.gov.tr/arsiv/17506.pdf adresinden ulaşılmıştır.

Yayınlanmış

2022-10-17

Nasıl Atıf Yapılır

Erdem, R., İzgüden, D., Güngör, S., Fettahoğlu, R., Ertümer, A. G., Kuh, Z., Özer, E., Ceylan, B., Demirhan, H., Üzümcü, F., & Yıldız, E. (2022). Aşılması Gereken Sarp Bir Dağ: Doktora Yeterlilik Sürecinin Öğrencilerin Gözüyle Değerlendirilmesi. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi, (32). https://doi.org/10.14689/enad.32.749